Παστέλι-Pasteli | Ancient Greek Honey Sesame Bar
Το παστέλι αποτελεί ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο, καθώς ο συνδυασμός σουσαμιού με μέλι παρέχει μια σειρά από συστατικά, απαραίτητα για την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού.
Πρώτα από όλα μας δίνει ενέργεια, (χωρίς να λαμβάνουμε ζάχαρη) απαραίτητη για να αντεπεξέλθουμε στην καθημερινή σωματική και πνευματική μας δραστηριότητα.
Η μοναδική όμως θρεπτική αξία του σουσαμιού δίνει στο παστέλι και άλλες ιδιότητες.
Συγκεκριμένα, αναλύοντας τη σύστασή του βλέπουμε ότι έχει υψηλή περιεκτικότητά σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σε βιταμίνη Ε, σε συνδυασμό με τη μειωμένη περιεκτικότητά του σε απλά σάκχαρα και κορεσμένο λίπος.
Ιδιότητες και ευεργετικές δράσεις του παστελιού με βάση το σουσάμι:
• Καταπολεμούν την χοληστερίνη
• Ενισχύουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
• Βοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη
• Καταπολεμούν την υπέρταση
• Συντείνουν στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης
• Συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ήπατος
Με τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι το παστέλι είναι τόσο σημαντικό για την υγεία μας και είναι ώρα να το εντάξουμε στη καθημερινότητα μας.
Διατροφικά στοιχεία παστελιού ανα 100γρ
Θερμίδες 516kcal
Υδατάνθρακες 50γρ
Πρωτεΐνη 12γρ
Λιπίδια 33γρ
Χοληστερόλη 0γρ
Νάτριο 167mg
Κάλιο 307m
Βιταμίνη A 6 IU
Ασβέστιο 639 mg
Σίδηρος 4,3 mg
Βιταμίνη B6 0,5 mg
Μαγνήσιο 251 mg
Υλικά
400 γρ. σουσάμι
400 γρ. μέλι της επιλογής σας (εγώ επέλεξα θυμαρίσιο)
ξύσμα πορτοκαλιού (από 1/2 πορτοκάλι)
Εκτέλεση
Πλένουμε με άφθονο νερό το σουσάμι και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά. Στη συνέχεια το βάζουμε σε ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για μισή ώρα, μέχρι να καβουρδιστεί και να βγάλει τα αρώματά του.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το μέλι και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση. 5 λεπτά μετά τον πρώτο βρασμό προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού. Για να ελέγξουμε ότι το μέλι είναι έτοιμο, παίρνουμε μια κουταλιά και τη ρίχνουμε σε ένα ποτήρι με νερό. Αν βυθιστεί χωρίς να σπάσει, μπορούμε να προσθέσουμε το σουσάμι. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε θερμόμετρο και αποσύρουμε από τη φωτιά όταν το μέλι φτάσει τους 125-130οC.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σουσάμι. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και το μείγμα να ξεκολλάει από τον πάτο της κατσαρόλας. Απλώνουμε το μείγμα σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και με τη βοήθεια μια σπάτουλας στρώνουμε το μείγμα πριν κρυώσει.
Κατόπιν το κόβουμε σε κομμάτια όσο είναι σχετικά ζεστό. Όταν πλέον κρυώσουν, διατηρούμε τα παστέλια μέσα σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς, μακριά από υγρασία. Βάζουμε ανάμεσα στα παστέλια λαδόκολλα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Καλύπτουμε με μεμβράνη και κλείνουμε με το καπάκι.
Pasteli Ancient Greek Honey Sesame Bar
Ingredients
400 g Sesame seeds
400 g honey
orange zest (1/2 orange)
Wash the sesame seeds with plenty of water and let it drain well. Then add it to a dish and bake it in a preheated oven at 180 oC for half an hour until it is roasted and remove its aromas.
In a large pot, add the honey and place it in a medium heat until it boils. 5 minutes after the first boil, add the orange peel. To check that honey is ready, we take a tablespoon and pour it into a glass of water. If it sinks without breaking, we can add the sesame seeds. Alternatively, use a thermometer and remove it from the fire when honey reaches 125-130 οC.
Remove from heat and add sesame seeds. Stir until the ingredients are joined and the mixture peels off the bottom of the pot. Spread the mixture in a large baking sheet with lozenges and, with the help of a spatula, mix the mixture before it cools.
Then cut into pieces while it is relatively hot. When they cool down, we keep the pastels in a box that closes airtight, away from moisture. Put greaves between the pastels so that they do not stick together. Cover with membrane and close with lid.
Enjoy!




Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου