Καυτερή Βελουτέ Κολοκυθόσουπα
Καυτερή Βελουτέ Κολοκυθόσουπα
Οι σούπες τώρα το χειμώνα έχουν την τιμητική τους. Είναι νόστιμες και υγιεινές και κάνουν πολύ καλό στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και στον οργανισμό μας,βοηθούν και στην καλή ενυδάτωση του οργανισμού διότι τον χειμώνα λόγω κρύου δεν διψάμε για να πιούμε αρκετό νερό.
Η διατροφική αξία της κολοκύθας είναι ανεκτίμητη,διότι:
- Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Το πορτοκαλί της χρώμα προδίδει την υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο το οποίο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επίσης περιέχει διάφορες πολυφαινόλες όπως κρυπτοξανθίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Τα αντιοξειδωτικά αυτά προστατεύουν από διάφορες χρόνιες παθήσεις, από πρόωρη γήρανση και από διάφορες μορφές καρκίνου.
- Περιέχει μέταλλα
Η κολοκύθα είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αλλά και για τη μυϊκή λειτουργία. Επίσης περιέχει και ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο και φώσφορο. Όλα αυτά τα μέταλλα είναι απαραίτητα για το ανοσοποιητικό, το μυοσκελετικό και το νευρικό μας σύστημα.
- Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών
Ένα φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας μας δίνει περίπου 7γρ φυτικών ινών δηλαδή καλύπτει περίπου το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φυτικές ίνες, η οποία είναι 25γρ. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου μας, ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ προστατεύουν από κακοήθεια του γαστρεντερικού μας συστήματος.
Συγκριμένα περιέχει πολύ υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α. Η βιταμίνη αυτή είναι σημαντική για την υγεία των ματιών, του δέρματος, των οστών και των δοντιών μας. Επίσης η κολοκύθα περιέχει και άλλες βιταμίνες, όπως βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β2.
- Είναι χαμηλή σε θερμίδες
Τα 100γρ μαγειρεμένης κολοκύθας μάς δίνουν μόλις 20 θερμίδες, ενώ δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Έτσι μπορεί να αποτελέσει μέρος της καθημερινής μας διατροφής χωρίς να ανησυχούμε για τη σιλουέτα μας. Επίσης αποτελεί ιδανική επιλογή για διατροφή, απώλεια βάρους, καθώς λόγο της υψηλής περιεκτικότητας της σε φυτικές ίνες αυξάνει πιο γρήγορα το επίπεδο κορεσμού με αποτέλεσμα να νιώθουμε χορτασμένοι πιο γρήγορα.
Η παρακάτω συνταγή συνδυάζει επίσης πολλά λαχανικά με παρόμοια δράση με της κολοκύθας αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την διατροφική της αξία ,τα οποία βρίσκουμε στο κοντινότερο σουπερμάρκετ μας.
Η παρακάτω συνταγή αποτελεί μια “καυτερή” εκδοχή βελουτέ κολοκυθόσουπας για τους λάτρεις των καυτερών ,αν δεν σας αρέσουν τόσο τα καυτερά απλά παραλείψτε τα υλικά που κάνουν spicy (την μικρή κόκκινη καυτερή πιπεριά και το πιπέρι καγιέν)την συνταγή μας και χρησιμοποιείστε τα υπόλοιπα.
Καλή σας απόλαυση!
Υλικά για 4-6 μερίδες :
- Ένα κιλό κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια
- Ένα κόκκινο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
- Δύο φρέσκα κρεμμύδια κομμένα σε κυβάκια
- Μία πατάτα κομμένη σε κυβάκια
- Μια σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- Δύο κλωναράκια άνιθο ( φρέσκο)
- 3 φλιτζάνια (750ml )ζωμός λαχανικών 750ml
- 1 φλιτζάνι / 250 ml νερού
- Μία μικρή κόκκινη καυτερή πιπεριά
- Αλάτι, πιπέρι και λίγο πιπέρι καγιέν
- Κρουτόν και ελαιόλαδο για γαρνίρισμα
ΕκΕκτέλεση
1 Βάλτε την κολοκύθα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πατάτα ,την πιπεριά και τον άνιθο σε μια κατσαρόλα με τον ζωμό και το νερό.
2 Αφήστε το να βράσει, χωρίς καπάκι.
3 Προσθέστε λίγο πιπέρι καγίεν.
4 Μόλις πάρει βράση, μειώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει έως ότου μαλακώσουν τα υλικά μας.
5 Αποσύρετε από τη φωτιά και με ένα μίξερ χειρός (αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε μπλέντερ απλά σιγουρευτείτε ότι έχει κρυώσει ελαφρώς η σούπα σας) πολτοποιήστε την σούπα πολύ καλά.
6 Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
7 Σε αυτό το σημείο μπορείτε να προσθέσετε γάλα ή κρέμα γάλακτος –½ κούπα- για πιο παχιά υφή και έξτρα γεύση (εγώ χρησιμοποίησα λίγο γάλα καρύδας για να διατηρήσω ένα πιάτο με χαμηλές θερμίδες).
8 Μοιράστε σε ατομικά μπωλ και γαρνίρετε με τα τραγανά κρουτόν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου